Cum poți folosi Social Media pentru a-ți promova cartea

În urmă cu ceva timp, vorbeam aici,  pe blog, despre cele 10 greșeli pe care ar fi bine să le eviți atunci când publici independent o carte, pentru a avea success. Pe lista noastră era și aceea de a nu avea un Plan de comunicare și promovare în Digital. Așa că, astăzi vrem să vorbim mai în detaliu despre Strategia de Social Media pe care o poți adopta atunci când te gândești să îți publici scriitura independent, câteva trucuri utile pentru a vinde mai multe cărți astfel și ce să eviți.

Poate te întrebi: dar dacă am scris o carte, nu este de datoria publisherului să mă ajute, mai este nevoie să fac eu ceva? Ei bine, da, brandingul personal în online este esențial, iar succesul cărții depinde de imaginea și implicarea autorului, de amprenta personală în Social Media și de conștientizarea faptului că Social Media înseamnă comunități de oameni la care poți ajunge și potențiali clienți pe care nu vrei să îi neglijezi.

Câteva direcții pentru a folosi Social Media în avantajul tău:

Trenduri și concurență

Înainte de a porni orice rețea de social media și chiar de a face un landing page dedicat pentru cartea ta, dacă este cazul de așa ceva, privește la ce fac ceilalți, la ceea ce merge în online, la ceea ce aduce Reach mare, la ce funcționează, la modele de succes din România sau din afară. Nu mai inventăm apa caldă, dar putem adapta ideile bune, plia pe ceea ce vrem să comunicăm, apoi dat o tușă personală, într-un ton unitar. 

Conținut

Storytellingul rămâne cel mai important pion în digital, iar recomandarea noastră este ca, inante de a alege rețelele sociale pe care poți face conținut, să îți spui propria poveste, a ta ca autor, mai apoi a cărții, poate a cititorilor tăi, pe blogul personal sau pe un website dedicat cărții. Continuitatea conținutului este esențială pentru a rămâne relevant în căutări pe Google pentru utilizatori. Ulterior, vezi ce rețele sociale alegi, în funcție de disponibilitate. Dacă doar pe Facebook și pe Instagram poți asigura conținut constant, gândit strategic pe baza unor rubrici și cu grafică unitară, atunci e ok.

Dacă ai vreme și de Tik Tok sau alte rețele precum LinkedIn, atunci poți crea profile pentru cartea ta sau brandul tău de autor independent. Sfatul nostrum este să investești în conținut, atât timp, cât și resurse, cu precădere în shooting pentru lansare, în grafica siteului și a postărilor de pe rețele sociale, dar și pentru video, fie că vorbim de un spot de prezentare sau de câteva GIFuri simple.

Campanii media

Odată pornită o pagină de Facebook pentru brandul tău de autor, vei putea deschide și un Ad manager de unde poți demara campanii plătite pe Facebook și Instagram. Recomandăm ca, la fiecare început de lună, să gândești un mix de reclame, care să îți îndeplinească obiectivele dorite: likeuri la pagina de Facebook, clickuri către site, Conversii. Uită de Boost și intră direct în Business Manager deoarece ai opțiuni avansate de targetare și de setare a campaniilor, multiple opțiuni pentru creative, de la bannere la versiuni complexe similare cu un website în sine. 

PREZENȚA ÎN SOCIAL MEDIA PENTRU UN AUTOR INDEPENDENT POATE SĂ FIE EXTREM DE COPLEȘITOARE, DACĂ NU VINE FIRESC ȘI NU EXISTĂ DEJA O OBIȘNUINȚĂ ÎN ACEST SENS. 

Date, optimizare, raportare

Cel puțin odată pe lună, alocă timp pentru a te uita la cifre, cele din Analytics, din Insights de la Facebook, din Ads Reporting. Puse cap la cap, îți vei putea calcula investiția versus profitul. Mai mult decât atât, vei putea analiza audiențele care te urmăresc pe diferite platforme de social media, astfel încât să îți poți optimiza pe viitor strategia de comunicare și promovare. Raportarea este importantă, atât timp cât compari aceeași metrici de la lună la lună și adaptezi constant planul inițial. 

Influencer marketing

Influencerii sunt, fără doar și poate, unul dintre cele mai relevante canale deoarece pot crea altfel de conținut, au comunități de oameni mai mari sau mai mici care îi urmăresc, aduc leaduri, vizualizări și, de ce nu, chiar vânzări. Dacă nu ai buget pentru cei mai populari influenceri cu milioane de urmăritori, atunci poți încerca, cel puțin, să îi abordezi personal pentru a le propune să le trimiți cartea ta. Nu uita să pui un mesaj drăguț în colet și un îndemn voalat de a te urmări pe rețele sociale și de a împărtăși și cu fanii lor impresiile despre scriitura ta. Și, poți să lansezi și propriul hashtag cu această ocazie, fie că e numele cărții, al tău sau, de ce nu, un joc de cuvinte, o metaforă care poate fi descifrată doar dacă citești cartea. 

Comunități

Nu ignor niciodată puterea Grupurilor, mai ales a celor de Facebook, deoarece au un enagement enorm, atât timp când informațiile postate pe grup nu sunt considerate reclamă obositoare, ci oferă idei amuzante sau utile. Poți să creezi tu un Grup de Facebook cu toți cititorii tăi, poți căuta persane cărora să le dai Follow pe Instagram după un anume hashtag, poți să intri în Grupuri deja cunoscute care au ca topicuri de interes: autori independenți români sau cititul.

Integrare cu offline

Evident, este extrem de important ca tot ceea ce se întâmplă online să fie autentic și identic și în realitate. Învață să te folosești de micro momente offline precum: lansarea cărții, întâlnirea cu un cititor, emoția de a ridica prima carte printată, gândul de a scrie altă carte, un workshop cu fanii. Toate acestea sunt surse de conținut, foto sau video și poate fi folosit mult timp pentru postările din Social Media, dar și pentru creativul campaniilor.

Externalizezi sau nu?

Prezența în Social Media pentru un autor independent poate să fie extrem de copleșitoare, dacă nu vine firesc și nu există deja o obișnuință în acest sens. Noi credem că focusul tău trebuie să fie pe blog, unde să ai și un landing page pentru carte cu descriere și șansa ca userii să lase impresii. Mai apoi, e alegerea ta dacă te ocupi tu de comunicarea și promovarea în Social Media. Dacă nu te descurci, suntem aici să te ajutăm, de la crearea identității vizuale în digital (logo), până la slogan, la website, la Strategia de Social Media și mai apoi management lunar. Doar să ne dai de veste, printr-un email sau mesaj privat!

Ar mai fi destule de vorbit, dar sperăm că cele 8 direcții ți-au fost utile și ți-au oferit o perspectivă mai largă asupra modului în care funcționează promovarea corectă în Social Media pentru un autor independent atunci când publică o nouă carte, dacă vrea să își crească vânzările. Dă de veste și altor autori indepedenți articolul, dacă îl consideri util și nu uita să ne lași, mai jos în comentarii, toate întrebările sau gândurile tale!