10 GREȘELI DE EVITAT ÎN PUBLICAREA INDEPENDENTĂ

Știm cât de important este conținutul, știm că talentul și inspirația sunt esențiale, dar, cu siguranță, succesul în publicare independența ține de mulți alți factori. Atunci când scrii o carte, nu este suficient să o publici pentru a ajunge un succes .
Ai nevoie de o serie de elemente, de un ecosistem complex, astfel încât să devii un autor de succes, să te lansezi în piață și să ajungi în mâinile cititorilor.

Iar dacă în articolul precedent îți prezentăm cei 8 pași pentru a publica independent, de data aceasta vrem să îți semnalăm eventuale greșeli pe care să le eviți atunci când alegi acest drum.

Iată câteva dintre greșelile pe care trebuie să le eviți atunci când publici independent o carte:

Lipsă blog în prealabil

Cu siguranță nu este obligatoriu să ai blog, dar te asigurăm că te va ajuta enorm pentru a testa ceea ce vrea publicul de la tine, pentru a-ți crea o comunitate care să te citească, pentru a testa bucăți din cărți sau pentru a-ți contura stilul de a scrie. Există și șansa de a publica capitole din viitoarea carte sub forma unor articole, astfel încât să observi reacția audienței.

Lipsă direcție strategice a procesului de scriere

Este esențial să îți conturezi un stil propriu, un element diferențiator care să atragă cititorii. Dacă ai mai publicat și alte cărți, poți urmări ce review-uri au lăsat cititorii. Acest lucru este valabil și pentru blog. De altfel, modul de a scrie a unui scriitor se conturează în timp, dar cu siguranță firul roșu există în absolut toate scrierile. Trebuie deasemenea să îți setezi singur deadline-uri pentru a termina cartea, un plan ulterior de lansare, astfel încât să existe o strategie, fie ea și minimală, pentru a aduce în fața publicului cartea visată.

Să îți editezi singur cartea

Oricât ai fi de talentat, ai nevoie întotdeauna de un editor profesionist. Cu siguranță tu ești subiectiv, ești prea prins în propria scriitură, astfel încât nu poți emite păreri obiective. O carte care are greșeli poate atrage multe review-uri negative din partea cititorilor, ceea ce va duce la scăderea imaginii, la eșec pentru următoarea carte și la un renume prost în piață. PRINT ONE BOOK îți oferă serviciu de corectura prin editurile partenere – corectură gramaticală, introducere diacritice și paginația manuscrisului . Scrie-ne la adresa de email: comenzi@printonebook.com. Sau verifică chiar tu costurile din contul de autor.

Să ai o copertă neinspirată

O carte chiar este judecată după copertă, așa că aceasta este esențială în luarea deciziei de cumpărare. Dacă nu te pricepi la design, poți apela la un graphic designer, fie începător, fie avansat. De preferat ar fi să nu faci economii la acest capitol și să ceri mai multe oferte. PRINT ONE BOOK îți pune la dispoziție și acest serviciu, contra cost. E suficient să ne dai un email pe: comenzi@printonebook.com.

Să ai o descriere slabă a cărții

Descrierea este cea care atrage atenția cititorilor, așa că nu trebuie să neglijezi acest aspect. Poți cere ajutorul unui scriitor cunoscut, unei reviste sau unui copywriter. Este nevoie de o descriere care să cuprindă cuvinte cheie din carte, astfel încât cartea să fie bine indexată pe Google.

Să nu ceri ajutor

Prietenii și familia pot fi primii tăi critici literari, chiar dacă nu au cunoștințe specializate. Ei sunt primii care își pot da feedback, un review, atât de utile pentru că o carte să aibă succes. Nu te sfii să îi rogi, deoarece presupunerea că o vor face benevol este greșită. Acest proces necesită timp, așadar depinde de tine să fii persuasiv.

Lipsă review-uri

Înainte de a cumpăra o carte sau orice alt tip de produs, oamenii se uită la review-uri pe internet. Atunci când publici o carte independent și o vinzi în cadrul Librăriei online printonebook.com, este indicat să ai cel puțin 10 review-uri. Și aici te ajută să ai un blog, platforme de social media unde să fii activ sau să îi rogi pe cei apropiați.

Să ai un preț prea mic

A face rabat la calitatea cărții în ceea ce privește tipul de hârtie, coperta, designul sau corectura doar pentru a avea un preț mic al cărții este o greșeală. Cititorii au un prag psihologic sub care încep să își pună întrebări privind calitatea unei cărți. După ce îți analizezi costurile de producție, poți analiza piață și competiția directă pentru a seta prețul cărții.

Să nu ai un plan de comunicare și promovare

Modul de a comunica și a promova o carte este esențial pentru a avea succes. În primul rând, este important să îți cunoști publicul țintă. Apoi, poți să îți faci un mix de platforme de comunicare: Newsletter, Social Media, Blog și să dezvolți un plan de comunicare. Mai apoi poți să apelezi la promovare plătită precum cea de pe Facebook sau Google. Ajută și ofertele, colaborarea cu influenceri sau alte metode neconvenționale. Dacă nu te descurci, PRINT ONE BOOK te poate ghida și pe acest plan.

Să alegi greșit momentul lansării

Nu este prea inspirat să lansezi o carte cu Moș Crăciun de Ziua Îndrăgostiților, nici o carte despre creștere economică în plin război. Ceea ce este esențial este să înțelegi că audiența reacționează la contextul socio-economic, așa că poți pregăti în avans lansarea pentru a te asigura că va pica la momentul oportun.

Sperăm ca toate greșelile menționate să devină puncte forte în publicarea independentă a cărții tale. Self publishingul nu este un proces în doi pași: scris + editat, ci implică mai multe etape, trebuie gândit strategic și dezvoltat împreună cu o echipă pentru a te bucura de succes. PRINT ONE BOOK te susține pe acest drum, în fiecare etapă. Tot ce trebuie să faci este să ne dai de veste dacă ai scris o carte și vrei să o publici!