Povestea Simonei, fondatoarea PRINT ONE BOOK

În spatele unui brand diferit pe piață stă întotdeauna un om mânat de pasiune, care a crezut într-un vis și nu a renunțat până nu l-a materializat. Așa începe și povestea Simonei Croveanu, fondatoarea PRINT ONE BOOK. Lucrează de 11 ani în domeniul tiparului digital, așa că știa exact cum funcționează piața, trendurile, nevoile, precum și ce și-ar dori să schimbe. Și au trecut ani până ca acest lucru să fie posibil, un plan de afaceri, lucrat cu o echipă de profesioniști, aprobări și alte obstacole peste care a trecut. Deoarece, în România nu este niciodată ușor să fii antreprenor și, mai ales, să reușești să aduci produsul tău în fața publicului într-un mod simplu de înțeles.

 Se spune că scrisul eliberează orice emoție, vindecă și aduce liniște în momente agitate. Astfel a fost și pentru Simona. De când se știe scrie în jurnal, dar nu a avut niciodată curajul să publice o carte. Încă. Cu toate astea, emoția scrisului, corelată cu jobul în tipar digital, au ajutat-o să adune enorm de multe informații despre book on demand, sau carte la cerere.  

„Prima informație cu care am rezonat a fost că diversitatea literară este atât de mare încât compensează cu cantitatea de cărți vândute per titlu. Mi-am dat seama că există oameni ca mine, ce au scris trăiri, ce doresc să împartă toate aceste informatii cu lumea întreagă. În acel moment, am realizat potențialul de autori mici, la început de drum, ce poate nu doresc o meserie din scris, dar își doresc foarte mult să facă publică lucrarea lor.” 

Așa a încolțit acum 5 ani ideea: o altfel de librărie, una în care să nu ai stoc, să printezi cartea la cerere, să nu ai nici un fel de limită de volum, să permiți autorilor mici să decidă singuri bugetul de investiție pentru lansarea cărții, să îi susții până la capăt. S-a lovit constant de refuzul tipografilor, dar nu a abandonat. Inspirația vine de la piața din Olanda, unde ideea de „first sell, then print” funcționează cu succes. Așa că a decis că va aduce acest concept și la noi în țara. Astfel a apărut PRINT ONE BOOK, un model de business care schimbă piața de carte din România și care își propune cu precădere să sprijine autorii români independenți, plus să ofere cititorilor altfel de titluri, dar și opere clasice în Librăria virtuală de pe printonebook.com

Asemănări dintre România și Olanda privind publicarea de carte

Simona Croveanu a analizat cu atenție datele dintre România și Olanda și a realizat că există o serie de asemănări privind publicarea tradițională de carte: 

  •  30% rabat 
  •  6 luni termene de plată pentru edituri, tipografii, autori
  •  10% drepturi de autori 
  •  Bani blocați în stocuri și în procese comerciale greu de pus în mișcare.

Apoi a aplicat pentru finantare din Fonduri Europene și astfel a putut să pună în practică ceea ce deja visa cu ochii deschiși de ani de zile: PRINT ONE BOOK. Dar hopurile nu s-au oprit aici, deoarece cel mai complicat a fost să găsească un partener care să pună la dispoziție partea tehnologică, tipografia care să vrea să renunțe la stocuri. Este vorba de curaj, de a distruge vechea paradigma și a demonstra că fiecare autor independent poate avea o șansă, cu costuri la vedere și cu susținerea din partea PRINT ONE BOOK. 

Simona e abia la început și vrea ca „fata cu cărțile”, cum o numesc colegii ei, să devină și fata care aduce cititorilor altfel de cărți din Librăria virtuală PRINT ONE BOOK, dar și cea care este susținătoarea autorilor români independenți. Trebuie doar să vrei să publici. Și ar fi nevoie și de suport din partea iubitorilor de cărți, pentru o idee antreprenorială frumoasă, dar și pentru tinerii scriitori români!